keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

33 asiaa, joita osaa Suomeen palatessa arvostaa


Terve! Tuli tossa alkuvuodesta bongattua Iltalehden nettisivuilta artikkeli "33 asiaa, joita osaa Suomeen palatessaan arvostaa", jossa siis listattiin 33 asiaa, jotka ovat eri tavalla Suomessa ja ulkomailla. Lukiessani artikkelia päätin että tallennan sivun kirjanmerkkeihini, ja vaihtovuoden lopulla kirjoitan blogitekstin jossa itse vertaan näitä kyseisiä asioita Suomen ja Yhdysvaltojen välillä! :)

Artikkeli on löydettävissä täältä: http://www.iltalehti.fi/fiidifi/2014012817981442_fd.shtml

Ihan kaikki artikkelin 33 kohtaa eivät ehkä olleet ne suurimmat erot juuri Yhdysvaltojen ja Suomen välillä, mutta yllättävää kyllä joka kohdasta jotain eroavaisuuksia löytyi.

No mutta, annetaas palaa, katsotaan mitä olen saanut irti täällä asuessani!

1. Toimiva liikenne
Liikenne toimii niinkin hyvin että täällä on jokaisella oma auto! No, tämä kohta silti viittaa joukkoliikenteeseen, joka on melko tuntematon käsite Amerikassa. Ainoastaan suurimmista kaupungeista (kuten New York, Chicago, San Francisco) löytyy toimiva joukkoliikenne. Mulla kävi silti hyvä tuuri, ja sitä joukkoliikennettä löytyy yllättävän hyvin Amerikan mittakaavassa pienestä kaupungista Kansas Citystä. Mä olisin ollut aika kyvytön liikkumaan mihinkään ilman Main Street Max -bussilinjaa, joka kulkee kaupungin eteläpäästä pohjoispäähän. Linja saa multa kyllä täydet pisteet: busseja kulkee vähintään kolme kertaa tunnissa, bussit ovat lähes aina aikataulussa JA jopa pyöräilijät on huomioitu, bussin etunokkaan saat nostettua pyöräsi jos haluat mennä pienen matkan bussilla! Niin ja bussilinja vielä kulkee aivan asuntolan vierestä, joka on siis todella perfect.
Mutta muuten, jos matkailet USAssa, ei täällä eurooppalaisten kaupunkien tapaan juuri kannata joukkoliikenteen varaan laskea. Busseja ja junia kulkee jonkun verran suurien kaupunkien välillä, mutta suurta kysyntää niillä linjoilla ei kyllä ole koska kaikilla on oma auto ja nuo linjat ovat melko hitaita (ja mitä amerikkalaiset itse siis sanovat: niillä busseilla ja junilla kulkevat vain "köyhät" ihmiset). Ja juuri tästä syystä amerikkalaisilla itsellään onkin todella negatiivinen kuva (useimmiten vain ennakkoluulo) bussilla kulkemista kohtaan. Niin monet ovat meillekin sanoneet, että "ihan totta, kuljetteko bussilla?! älkää kulkeko, se on niin vaarallista". Kerran joku meille sanoi näin ja mä kysäsinkin, että montako kertaa olet keskustan busseja käyttänyt, kun musta niissä ei ole mitään vikaa. Hän oli käyttänyt tasan kerran, "enkä varmasti mene uudelleen". Hmm. Niin. Itse käytän lähes päivittäin, ja vaikka se onkin totta että bussi on yleensä minun lisäkseni täynnä mustia ihmisiä, jotka yllättävän usein jopa täällä mielletään jotenkin erilaisiksi kuin me valkoiset, en siitä huolimatta ole ikinä kohdannut mitää normaalista poikkeavaa bussimatkoillani.
Tänäänkin juuri yksi opettaja koulun ruokalassa istuessamme kertoi lähtevänsä Chicagoon, ja kaikki opettajat siinä yhdessä totesivatkin että ei täällä kannata lentokoneella matkustaa mihinkään koska sitten oot vaan "stuck in there" eli jumissa kaupungissa kun et pääse mihinkään liikkumaan. Sen takia nämä siis ajavat hyvin pitkiäkin matkoja autolla. 45 minuuttia on amerikkalaiselle lyhyt matka jne. :D

2. Järkevät hanat
USAssa kaikki on uutta, uudempaa siis kuin Euroopassa. Julkiset vessat ovat yleisesti todella siistejä ja moderneja: vessapytty vetää itse itsensä ja hanasta tulee vettä kun vain laitat kädet alle. Kaikkinensa tämä maa on kyllä todella siisti ja puhdas.

3. Puhdas vesi
Yhtä puhdasta se tuntuu olevan kuin meillä Suomessa. Satuimpa vähän aika sitten vielä lukemaan artikkelin jossa Missourin juomavettä kehuttiin maan parhaimmaksi. Muistan kyllä silti lukeneeni myös siitä, että täällä olisi juomavedessä paljon fluoria..? Ja minun tietämättömyyteni korjattiin, sillä fluori vedessä ON nimenomaan hyvä asia, sillä se kovettaa hampaan pintaa. Mutta kuitenkin, hyvältä maistuu vesi.

4. WC-pöntöt
Käytiin jo yläpuolella. Kätevät itse itsensä vetävät vessat monissa paikoissa. Ei nyt sentään ihan meidän asunnossa mutta kuitenkin. :D

5. Hyvät tiet
Täällä on hurjan isot ja leveät tiet, koska liikennettä on paljon enemmän. Mutta kaikki tiet eivät kyllä ole läheskään parhaimmassa kunnossa. JA mihin minä 9 kuukautta ilman autoa kulkeneena kiinnitän joka päivä huomiota: kävelytiet ovat monin paikoin hyvin puutteelliset. Liikenne on suunniteltu vain ja ainoastaan autoilijoita silmälläpitäen. Siitä pitkä miinus. Tosin sattumalta kyllä juuri täällä kampusalueella ja muutenkin yliopiston ympärillä (Plazan ostoskeskuksen lähettyvillä yms) on hyvät kävelytiet, mutta heti kun lähtee vähän sivutielle niin äkkiäkös kävelytie loppuu.

6. Luonto
Voih, kaipaan Suomen luontoa! On täälläkin pari puistoa lähellä, mutta kaipaan metsää. Metsää ei Missourista löydy, mutta se tietysti riippuu ihan osavaltiosta. Kun tästä lähtisi kymmenisen tuntia länteen päin Coloradoon, sieltä löytyisi kuulemma upeaa luontoa; kallioita, upeat hiihto- ja patikointimahdollisuudet jne. Missouri-Kansas akselilla on pelkkää tasaista peltoa. 

7. Maitorahka
Ei löydy Amerikasta ei. Tosi lähellä on silti eräs kreikkalainen jugurtti, jota aina silloin tällöin kaupasta ostan. Ja uskokaa tai älkää, mutta kaikkeen sitä vaan tottuu! Varmaan kun tulen Suomeen, maitorahka maistuu ihan oudolta.

8. Salmiakki ja salmiakkikossu
Noh, ei löydy kyllä niitäkään. :D Pandan lakritseja myydään muutamassa kaupassa, mutta salmiaikki on näille kyllä outous. Saati salmiakkikossu.. hehe!

9. Ruisleipä
Näen jo silmissäni ihanan ruisleipäannoksen, minkä syön kotiin päästyäni. Täällä myydään saksalaista "rye breadia", joka on vähän kuin meidän Real -leipää? Mutta jos tilaat jossain amerikkalaista RYE BREAD nimellä kulkevaa leipää niin saat ihan tavallisen valkoisen paahtoleivän näköisen leivän! :D

10, Byrokratian vähyys
Kyllä, hienoa Suomi. Asioita ei ole tehty liian vaikeiksi, kuten esimerkiksi täällä. Niinkin yksinkertainen asia kuin esimerkiksi näihin alueen eri kouluihin meneminen, siis oppituntien observointi, on ollut kyllä niin hankalaa kuin vain olla ja voi. Turvallisuussyistä ymmärrän että ensin piti hakea lupa kouluun menemiselle FBI:n kautta, johon siihenkin tarvittiin sormenjäljet ja valokuvat ja kaikki tiedot minusta. Ja vaikka se lupa tuli, en minä silti voi noin vain mennä luokkaan, vaan ensin yliopiston pitää ottaa yhteys kouluun ja kertoa että olisin tulossa, ja sen jälkeen välittää tämä viesti minulle jne. Byrokratian vähyys on siis hienoa meillä Suomessa, täällä sitä on vähän liikaa kaikkialla.

11. Poliisiin voi luottaa
En epäile, etteikö amerikkalaiseen poliisiin voisi luottaa. Niiden touhu on vaan jotenkin välillä vähän...yliampuvaa? Jokaisella koululla on oma poliisilaitos, jopa joillain lukioilla ja alakouluilla. Täällä kampuksella kun kulkee, näkee kokoajan poliisiautoja. Tiedän jo niiden vakipaikat missä ne kyttää autoilijoita, kun ei niillä ilmeisesti ole muuta tekemistä. Ja kokoajan jossain huutaa poliisiauto. Ei tarvis varmaan kun katu ylittää ilman suojatietä, niin jostain nurkan takaa tulis auto pillit päällä.

12. Kengät saa ottaa pois
Voih, tämä on kanssa ihmeellinen asia. Miksi sisällä ollaan kengät jalassa?! Ja mitkä ihmeen kokolattiamatot! Täällä on joka talossa kokolattiamatot. Jopa asuntolassa ja asuntolan käytävillä. Mulle tulee niistä vaan mieleen ruotsinlaiva tai hotelli. Ainoat talot jossa olen vieraillut ja joissa ei ole kokolattiamattoa ollut, ovat olleet suomalaisten taloja jossa olen käynyt! :D Sama juttu nuo kengät. Ei sisällä kuulu pitää kenkiä! Miettikää sitä yhdistelmää: kokolattiamatto ja sen päällä kuljetaan kengät jalassa päivästä toiseen? Ihanan puhdasta, I swear!

13. Turvallisuus
Aina puhutaan miten vaarallista Amerikassa on, jopa itse amerikkalaiset on kasvatettu kovin varovaisiksi. Itse en ole kokenut enkä nähnyt mitään vaarallista, mutta pakko silti myöntää että kyllä koen oloni turvallisemmaksi Suomessa. Uskallan kyllä lähteä täällä ulos lenkille ja kulkea teitä pitkin yksin, mutta iltaisin en kyllä siitä huolimatta tuolle tutulle lenkkipolulle lähtisi. Tähän silti luultavasti vaikuttaa nuo puheet, ja se miten paljon täällä on kokoajan uutisissa kadonneista lapsista ja kadonneista nuorista. You never know what is going to happen, joten parempi olla vähän varuillaan kuin liian rohkea.

14. Tilaa hengittää
Kyllä täällä tilaa on, vaikka ihmisiä onkin miljoonia. Kansas City on sopivan pieni kaupunki, ja tilaa kyllä riittää. Tai no, amerikan mittakaavassa Kansas City on todella pieni kaupunki. Meiltä kaikki aina kysyvätkin, että miksi ihmeessä tulit juuri Kansas Cityyn kaikista tämän maan kaupungeista.. :D Kyllähän täällä Kansas Cityn metropolitan arean alueella asuu mukamas 2,3 miljoona ihmistä, mutta ei tämä silti miltään miljoonakaupungilta tunnu. Onhan tämä mun mielestä Suomen kaupunkeihin verrattuna suuri, mutta esimerkiksi Emma joka on Ranskasta kokee myös, että Kansas City on pieni kaupunki. Täällä nämä kaupungit vain on niin erilaisia, kun ei näissä kaupunkien downtowneissa sillä tavalla vilise ihmisiä kuin voisi luulla, vaan ihmiset ovat levittäytyneet niin suurelle alueelle niin sen takia ei edes huomaa että täällä miljoonia ihmisiä asuisi.

15. Täsmällisyys
Välillä ihan naurattaa oma täsmällisyyteni, kun kaikki ympärillä tuntuu olevan niin hällä väliä! :D Mutta kyllä se ihan totta vaan välillä ottaa päähän, kun sähköpostiin ei saa vastausta, ihmiset tulevat myöhässä kun pitäis jossain treffata.. jne. Me suomalaiset ollaan aika täsmällisiä, vähän varmaan liiankin, mutta on se silti monissa paikoin parempi asia kuin liika välinpitämättömyys.

16. Ei huolta tippaamisesta
 Miksi, oi miksi täytyy aina jättää tippiä? Ravintolassa, taxissa, JOPA PARTURISSA multa kysyttiin haluanko jättää tippiä. Ja suoraan sanottuna aina tekisi mieli sanoa, että en jätä. Koska esimerkiksi juuri siinä parturin kassalla mulle tuli ihan petetty olo! Sellainen olo, että se parturi oli sen takia mulle niin mukava, jutteli kaikkea maan ja taivaan välillä, kehui mun hiuksia ja lörpötteli kaikkea mahdollista, ja mä mietin siinä parturituolissa et vitsi ompa ihana parturi. Sitten kun kävelin kassalle maksamaan ja kaveri kysyi paljonko haluat jättää tippiä.. oli kuin nyrkillä päähän lyöty! Sen takia se parturi mulle juttelikin kaikkea, että saisi hyvän tipin! Never in Finland, never never. Uh, vihastuttaa oikein. Ravintolassakaan en ikinä tiedä miten paljon pitäisi jättää ja onko tämä tarpeeksi. Olen kyllä kavereistani huomannut, että ei amerikkalaiset itsekään aina silti kovin paljoa tippaa. No mutta, maassa maan tavalla.

17. Vaate- ja kenkävalikoima
Hmm! Mä en kyllä ihan hirveästi kehuisi vaatteiden laatua täällä! Toki jos shoppaat outleteissä, missä myydään merkkivaatteita halvalla, silloin luultavasti  saat hyvän laatuista. Mutta yllätyksekseni kaikki halpavaateketjut, kuten Forever 21, GAP, American Eagle Outfitters, niiden laatu on välillä yllättävän huono. Jopa H&M:n vaatteet voisin todeta paremmiksi. Kenkävalikoima etenkin lenkkareiden osalta on tosi hyvä, mutta muissa kengissä aika kehno laatu (eli ovat myös melko halpoja). Ostin talvikengät ja talvitakin täältä (en kylläkään mitään kalliimpia mahdollisia) mutta kummatkin oli todellakin vain yhden talven jutut: molemmat jo nyt ihan kuluneet ja kamalan näköiset! Ja vaatteista kyllä yleisestikin huomaa, että ei se muoti ihan taida täältä Eurooppaan tulla.. täällä on vieläkin muodissa leveälahkeiset farkut, ja on ihan ok lähteä baariinkin fleecetakki päällä :D Fleecetakkeja on kaikilla, se tuntuu olevan kaikkien missourilaisten ulkotakki.

18. Laskun jakaminen ravintolassa
Toimii yhtä hyvin kuin Suomessa. Ei oikeastaan ole kertaakaan, etteikö olisi kysytty halutaanko lasku yhdessä vai erikseen.

19. Ilmainen koulutus
Voi pojat meillä on hyvin asiat Suomessa. Amerikassa vuosi yliopistoa = 10 000-30 000$. Lastentarhasta asti maksetaan lasten koulumaksuja. Kertakaikkisen typerä systeemi.

20. Julkinen terveydenhuolto
Voisin oikeastaan kopioida vastauksen edellisestä kohdasta. Mulla on viisaudenhammas vihoitellut vähän väliä täällä ollessa, ja kokoajan olen vain pitänyt peukkuja että se kestäisi kotiin asti eikä tarvitsisi täällä poistaa. Täällä et vain halua mennä lääkäriin, koska siitä saat maksaa hirveitä summia! Okei, en minä ehkä joutuisi, koska mulla on vakuutus Suomesta ja vakuutus yliopiston puolesta täältä. Mutta siitä huolimatta.

21. Naisten oikeudet
Tätä asiaa en oikeastaan ennen täällä oloa ole pohtinutkaan, mutta nyt on todettava, että tässäkin asiassa Suomi on todella edellä jopa Yhdysvaltoja. Kun koulussa tuli puhetta presidenteistä, ja kerroin että meillä on ollut nainen presidenttinä, yksi poika totesi mulle että "oho, oikeesti? ei kyllä ikinä tulis tapahtumaan tässä maassa" Muutenkin joistain asioista huomaa, että naisten asema on heikompi tässä maassa kuin miesten. Ei pelkästään siitä että naisen dollari on heikompi kuin miehen kun verrataan palkkaa, vaan muistakin asioista. 

22. Eristykset
Täällä on kyllä seinät tehty paperista! Ihmettelen silti suuresti, sillä täällä eletään vieläpä tornadoalueella. Jos sellainen iskisi, niin aika äkkiä pyyhkäisisi nämä talot mukanansa. Seinät on kyllä niin ohuet, koska kaikki puhe kuuluu meidänkin kämpässä huoneesta toiseen. Ja jos tässä kohtaa voisi taas puhua ilmastoinnista, niin voi hyvänen aika amerikkalaisten ilmastointitouhotusta. Me avataan Suomessa ikkunat jos on kuuma, eikä pistetä mitään kamalia puhalluksia jotka tekee vain kipeäksi.

23. Tavallinen suodatinkahvi
Suomi-Amerikka 6-0. Amerikkalainen kahvi ei ole nähnytkään suomalaista. Se on suomalaiseen verrattuna todella laimeaa (jopa kahviloiden dark roast, jota aina tilaan).  Missään en ole kyllä tämän vuoden aikana saanut suomalaisen kahvin veroista kahvia (paitsi jouluna Maritan luona <3). Täällä asunnolla tekemästämme purkkikahvista nyt puhumattakaan. .....johon kyllä siihenkin olen hyvin tottunut, ja joka maistuu joka aamu ja iltapäivä todella hyvältä! Hassua :D

24. Kuivauskaappi
Missä on amerikkalaisten kuivauskaapit! Mihin tiskit laitetaan kun ne on pesty? Me laitetaan pöydälle jos ei jakseta pyyheliinalla kuivata ja laittaa kaappiin. Siksi pöytä onkin välillä vähän täynnä astioita.
Toinen asia on pyykkien kuivaaminen! Me Suomessa laitetaan pyykit narulle kuivumaan, kun taas amerikkalaiset luottavat helppoon dryeriin eli kuivaajaan, joka kyllä kuivaa mutta myös tuhoaa. Nimimerkillä ties montako vaatetta mennyt rikki ja kamalaksi meillä kaikilla täällä kuivurin jäljiltä. Olis täytynyt ottaa syksyllä saksalaispoikien kehittelemä kuivaaja käyttöön: ne kun ripusti pyykit katossa olevaan tuulettimeen ja sitten vaan tuuletin pyörimään! :D

25. Dubbaamattomat elokuvat ja tv-sarja
No täällä nyt ei tätä ongelmaa ole, mutta kaikki Saksa, Ranska... ne dubbaa vieläkin!!
Mainoksista ja mainostauoista voisi sen sijaan kirjoittaa. Televisio-ohjelmaa ehtii tulla n.5 minuuttia kun tulee mainokset, täytyis joku kerta oikein laskea monetko mainokset tunnin sisällä tulee.

26. Jokamiehenoikeudet
No täällä en kyllä uskaltaisi koskea mihinkään. Roskaamisestakin uhataan 1000 dollarin sakolla, niin saati että nappaisin jonkun marjan pensaasta. Ei täällä kyllä sen koommin ole marjapensaita näkynyt, mutta kuitenkin.

27. Vuodenajat
Kuuma kesä, kylmä talvi, ja syksy ja kevät tällaisia sekalaisia. Kyllä täällä siis neljä vuodenaikaa on havaittavissa! Vaikka joku juuri kyllä sanoi, että saa nähdä tuleeko kunnon kevättä lainkaan, että mennäänkö suoraan vaan kylmästä ilmasta kuumaan kesäilmastoon. Muutenkin tämä ilmasto nyt on mitä on.. viime lauantaina oltiin yötä myöten ulkona toppi ja shortsit päällä, ja maanantai aamuna satoi lunta!??! :D Hullua!
Ja tiedättekö mitä kaipaan? Suomen valoisia iltoja! Kyllä täälläkin on päivä pidentynyt, mutta ei mitään verrattuna Suomeen! Ooh, ihania kesäöitä odotellessa!

28. Teot merkitsevät enemmän kuin sanat
Heh. Miten sattuikin olemaan tällainen kohta tässä listassa. Välillä kyllä huomaa tässä asiassa eron meissä ja amerikkalaisissa. Suomalainen toimii ja puhuu vasta ehkä sitten, jos sittenkään, mutta amerikkalaisella on hieman ehkä tapana ensin puhua ja sitten toimia, jos toimii.. :D

29. Pitkät lomat
Ollaan me kyllä blessed tämän asian kanssa. Lomat, liukuvat työajat..kaek on hienosti Suomen maassa :)

30. Kauppojen tiskit
Tai ensinnäkin kaupat! Juuri naurettiin suomalaisen Roosan kanssa yks päivä, kun käytiin Walmartissa. Ikinä kun yrität löytää Walmartista jotain, sitä ei löydy, mutta ei myöskään löydy henkilökuntaa joka osaisi sua opastaa. (Kerran olisin tarvinut apua elektroniikkaosastolla muistitikkujen kanssa, ja kysyin myyjältä voisiko hän auttaa. No hän ei osannut, mutta osasi kertoa että henkilö joka osaisi auttaa tulee kahden tunnin päästä töihin. Thanks :D) Sitten kun menet kaupan kassalle, aina kysytään että "Did you find everything okey?" ja siinä kohtaa tekee tietty mieli sanoa että ei, en löytänyt, ja siihen ne vastaa yleensä vain kertomalla missä tuote olisi ollut (jos olisit osannut vain katsoa, tyhmä asiakas :D) Hahaha. Mutta niin. Sitten ruokakaupassa on tietysti vielä pakkaajat! Ne heittää sun tavarat kassiin. Ei meillä Suomessa..mut lapsenahan se oli vaan kiva asia päästä pakkaamaan tavarat! Ei siellä mitään pakkaajia tarvita, pöh, laiskat amerikkalaiset.

31. Sauna
Ooh! Yhdeksän kuukautta ilman saunaa (jos koulun kuntosalin saunaa ei lasketa, mutta sitä ei lasketa). Suomalainen sauna on hieno keksintö! Enkä lannistu vitseistä täällä ("Suomessa on aina niin kylmä niin teillä on pakko olla saunoja siellä hehee") Haha, vitsailkoot! :)

32. Kieli
Nobody understands you and nobody can talk to you! Mut on se silti vaan hieno tämä meidän suomen kieli! Kaverit täällä kauhistelee kun kerron niille sanoja suomeksi, että miten ne voi olla noin pitkiä. :D Heh.
Kuinka muuten sattukin että olin tänään observoimassa taas opetusta yhdessä koulussa, ja kun opettaja esitteli mut yhdelle 8. luokalle, yksi tytöistä heilautti kättään ja huikkasi mulle "Moi!". Mä olin ihan ihmeissäni, ja myöhemmin pysähdyin tytön kohdalle ja kysyin mistä tiesit sanan "moi", ja sieltähän tuli suomen kieltä ihan sujuvasti! Tyttö kertoi että hänen äiti on suomalainen, ja isä amerikkalainen, ja ovat asuneet täällä jo kymmenen vuotta. Heh, miten hauskaa! Kerroinkin että en ole juuri kyllä suomalaisia Kansas Cityssä tavannut.

33. Suomalaiset
Artikkelin teksti on ihan paras: "Täällä kukaan ei oleta sinun olevan koko ajan sosiaalinen ja hyväntuulinen. Kukaan muukaan ei osaa small talkia. Täällä saa olla hiljaa jos huvittaa - ja se on ihan ok."
Haha, ihana! Ei kukaan muukaan osaa small talkia. Amerikkalaiset osaavat kyllä välillä liiankin hyvin! Välillä vitsaillaankin aiheesta, kun menet hissiin tai muualle amerikkalaisen kanssa, niin hiljaa siellä ei kyllä ikinä voi olla. Amerikkalaisen kanssa ei samalla tavalla voi olla hiljaa kuin suomalaisen. Se on oikeesti ihan kivaa, välillä vaan olla hiljaa. Mut täällä jos olet hiljaa, se ennemminkin kertoo siitä et sulla ei ole kivaa tai ettet viihdy. Ihan tosi! Vaikka siitä huolimatta rakastan small talk kulttuuria tai oikeastaan sitä osaa, että puhutaan toisille vaikka ei tunneta. Lenkkipolulla vastaantulijat tervehtii ja saattaa pysätä juttelemaan.  Se on kyllä asia minkä toivoisi tapahtuvan meillä Suomessakin. Ihailen myös amerikkalaisten avoimuutta. Suomalainen miettii ja harkitsee monta kertaa ennen kuin avaa suunsa (joka on kyllä välillä hyvä juttu), ja keskustelu voi välillä olla tosi vaivaantunutta. Me voitais vähän ottaa mallia amerikkalaisten kulttuurista, ja olla enemmän spontaanimpia kanssakäymisessä toistemme kanssa! Vaikka toisaalta sitten kun suomalainen puhuu, se kyllä sanoo rehellisen mielipiteensä. Täällä tekopirteys ja turha esittäminen ovat toinen ääripää, johon tämä näiden small talk välillä sortuu. Mut joka tapauksessa, kyl mää silti kovin tykkään meijän suomalaisesta, vähän vaivaantuneesta ja epäsosiaalisestakin kulttuurista! :D

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti