perjantai 2. toukokuuta 2014

Amerikkalaisia outouksia

Tähän asti olen kirjoittanut aika ystävälliseen ja positiiviseen sävyyn Amerikasta ja amerikkalaisista. On kuitenkin niin monia asioita, jotka tässä näiden kulttuurissa myös naurattavat, huvittavat ja jopa ärsyttävät. Senpä takia haluan julkaista myös tekstin, jossa kerron näistä amerikkalaisten hauskoista ja oudoista tavoista toimia ja elää. Moni asia nimittäin liittyy hyvin vahvasti myös meidän suomalaisten stereotypioihin siitä millaisia ihmisiä nämä amerikkalaiset oikein ovatkaan!

Kirjoitan tämän nyt ihan listan muodossa siinä järjestyksessä mitä minulle tulee asioita mieleen.
Ja huomioi myös se, että tässä maassa on reilut 500 miljoonaa ihmistä, joten eipä ihan kaikkia asioita voi jokaiseen amerikkalaiseen yleistää! ;)

- Ensinnäkin: it's all about America. Ihmiset tietävät yllättävän vähän muun maailman menosta!
- Ja ihmisten mielestä Amerikka on maailman paras maa.
- Ihmisiä ei myös ihan hirveästi kiinnosta mistä olet kotoisin, vaikka "it's so cool" kun tulet jostain toisesta maasta ja kaikki ihailee ulkomaalaisten aksentteja. Kaikki on muutenkin cool tai awesome.
- Ja kun kerrot mistä tulet, ihmisillä ei ole mitään hajua missä Suomi on. Ja siitä huolimatta että olet jo moneen kertaa kertonut mistä olet kotoisin, kohtaat ajoittain kysymyksiä kuten "So, how is the weather in Norway?", "Do you miss Sweden?" "When do you go back to...Fi...Fin...is it Finland?" Jep.
- Esittäminen ja kiertely ja kaartelu! Aina on olevinaan hyvä päivä, ja jos on huono päivä niin sitä ei voi näyttää. Amerikkalainen kehuu ja kertoo kuinka kaikki on upeeta, vaikka ei todellisuudessa ehkä niin olisikaan. 
- Ja dramatisointi! Kaikkea kauhistellaan ja ihmetellään suureen ääneen. Kuten tuolla campingilla ne ötökät. Kaikki amerikkalaiset sanoivat kun sinne lähdin, että muista pakata hyttysmyrkkyä mukaan koska siellä on hyttysiä ihan hirveästi! Ja mä näin ehkä yhden hyttysen koko reissun aikana! :D Haha, tulsitte Suomeen, hyttysten luvattuun maahan! No, punkeista en puhu silti mitään...
- Mikä myös liittyy dramatisointiin on se, että asioista tehdään aina paljon suurempia kuin ne ovatkaan. Suomalainen toimii ensin ja vasta jälkeenpäin puhuu, mutta amerikkalaisella on tapana puhua ensin suureen ääneen ennen kuin mitään on edes vielä tapahtunut. Monia asioita hyvin helposti suurennellaan, ja niistä tehdään niin paljon mahtavampia mitä ne oikeasti ovat. Välillä tuntuu, että tietynlainen nöyryys puuttuu näiltä ihmisiltä kokonaan.. mut hei, onhan Amerikka maailman paras maa!
- Kaikkien kanssa on lähestulkoon pakko jutella. Hiljaa oleminen on suorastaan kiellettyä.
- Mun nimi kirjotetaan aina j:n sijasta y:llä. Sonya tässä moi! Oon ollut Sonya koko vuoden, joissain harvoissa tapauksissa myös Sonia. Kerran törmäsin myös niinkin hauskaan kuin Sonyjaan. Mutta ei se mua silti häiritse, voin olla hyvin Sonya :) Sen sijaan amerikkalaisista huomaa, että kyllä he on tarkkoja miten heidän nimensä kirjoittaa!
- USAn liput kaikkialla ja joka päivä kellon ympäri. Joka talon nurkalla roikkuu lippu, eikä se tunnu enää miltään "spesiaalilta" niin kuin meillä Suomessa kun on liputuspäivä.
- Koulukirjat on tiiliskiviä. Jo alakoulusta asti lapsiraukat raahaavat mukanaan niin paksuja kirjoja, et ei ole mitään järkeä! Koska ei sitä tiedon määrää kukaan opettaja ehdi opettaa.
- Ei ole olemassa niin lyhyttä matkaa, etteikö sitä voisi ajaa autolla. On ihan ok mennä asuntolasta luennolle autolla, vaikka sinne kävelisi n. 5 minuuttia. Ja oikeasti lähes kaikki kenellä on auto tekee niin.
- Ja mitä tuo ajaminen taas aiheuttaa ovat kamalat ruuhkat. Esim. kello viiden ruuhka on jotain, mihin et vain halua joutua, mutta silti kaikki joutuu koska kaikki ajavat niillä autoilla. Vaikka kaikki sanoo Kansas Citystäkin että "no, onneksi tämä on kello viiden ruuhka VAIN Kansas Cityssä, eikä missään muussa kaupungissa" vaikka on se ruuhka mun mielestä aikamoinen välillä täälläkin.
- Lähes kaikilla nuorilla on oma auto. Ja jos vanha menee rikki, ostetaan seuraavana päivän uusi joka on vielä hienompi. Mistä näillä on rahaa! Ja  kun täällä ajetaan niin paljon, ovat myös autot paljon suurempia mitä meillä Euroopassa. Kaikilla mun ikäisillä on jotkut perheautot! 
- Jos päätätkin kävellä (kuten minä), sinua katsotaan oudoksuen. Kaikkien ohiajavien autoilijoiden katseesta voi aina hyvin lukea suuren kysymysmerkin... "mitä ihmettä tuo tuolla kävelee...?!?"
- Liikenteessä ei juuri käytetä kolmiomerkkiä, vaan joka risteyksessä on STOP -merkit joka suunnasta tuleville. Se sitten vähän vaihtelee kuinka hyvin niihin STOP -merkkeihin ihmiset pysähtyy vai pysähtyykö lainkaan! :D Aivan kaoottista välillä tämä näiden liikennekulttuuri.
- Amerikkalaiset sanovat kuinka McDonalds on kamalaa ja epäterveellistä ruokaa, että "mä en ainakaan syö McDonaldsin ruokaa" mutta sen sijaan he syövät kaikkea muuta, joka on aivan varmasti ihan yhtä epäterveellistä! Mä itse jopa valitsisin McDonaldsin esimerkiksi jonkun Taco Bellin tai Wendy's paikkojen sijasta. Se kertoo jo paljon, että sellaisessa maassa kuin Suomi, on Mäkkäreitä. Silloin se ruoka ei voi olla täysin kamalaa (siis onhan se epäterveellistä, mutta lihan ja muun alkuperä on pakko olla OK tasolla jotta sellainen saa Suomessa toimia), veikkaan että joku Taco Bell ei saisi edes avata liikettään Suomessa koska se liha ja muu tavara tulee ties mistä ja on valmistettu ties miten.
Muutaman kerran ollaan yömyöhään tultu baarista autolla kotiin ja mä ja Emma aina ehdotetaan tytöille et poikettaisko Mäkkärin kautta (kun se joskus vaan maistuu niin hyvältä siihen aikaan yöstä.. :D) mutta siinäkin kohtaa tytöt aina sanoo että hyi Mäkkäriin, ei mennä, ja sen sijaan mennään aina johonkin Huddle Houseen tai Wendy'siin tai muualle mikä on mun mielestä vielä kamalampaa kuin Mäkkiruoka.. :D
- On ihan okei aloittaa jokainen aamu niinkin ravitsevalla aamiaisella kuin makkaralla ja pannukakulla.
- Ja pussi popcornia on ihan ok iltapala!
- Kun tilaat ravintolassa aterian, se sisältää hyvin harvoin mitään salaattiaineksia. Ja kun taas tilaat pelkän salaatin, on se salaatti hyvin usein hukutettu joko salaatinkastikkeeseen tai juustoon.
- Ravintoloissa saa ilmaisen refillin eli juotavaa saa lisää niin monta kertaa kuin haluaa (vettä ja limsoja siis).
- Ihmiset kysyvät, onko täällä paljon lihavia ihmisiä. Mä en oikein kyllä yleistäisi, että ihmiset ovat lihavampia täällä. Ehkä ennemminkin mikä on pistänyt silmään on se, että todella äärimmäisen lihavia ihmisiä näkyy ehkä enemmän kuin Suomessa. Eli siis ihmisiä jotka ovat todella, todella lihavia. Sellaisia on yllättävän monta näkynyt jopa alakoulun oppilaissakin, mutta en voi silti sanoa että mitenkään järisyttävän paljon (ehkä arviolta noin 1 per luokka). Kyllä meillä lihavia ihmisiä näkyy ihan yhtä lailla Suomessakin, ja nykyään enemmän jo siellä alakoulun puolellakin. Toisaalta olen silti kouluissa vieraillessani kohdannut kerran kysymyksen jonka eräs opettaja esitti, että ovatko lapset Suomen kouluissa laihempia. Tämäkin asia riippuu niin siltä kantilta miltä sitä katsoo. Kun minulle tuo kysymys esitettiin, katsoin ympärilleni luokassa ja mietin, että aika normaaleja lapsia nämä kyllä ovat? Mutta amerikkalaiset kyllä tiedostavat itse hyvin muiden maiden stereotypiat itsestään lihavina ihmisinä. Eilen Lauren sattumalta kysyi multa kun oltiin downtownin Bar Louissa myöhään illalla istuskelemassa ja tytöt tilasivat pienet annokset ruokaa, että syödäänkö me amerikkalaiset enemmän kun ihmiset Suomessa? Ei  se silti niinkään ole, kyllä mun ikäiset ihan normaalisti täällä syövät, toki on poikkeuksia mutta niitä on kaikkialla. Mutta sen kyllä huomaa, että mun ikäiset keskimäärin harrastaa vähemmän liikuntaa kun mun ikäiset nuoret Suomessa! Siinä on ero. Liikunnan merkitys kyllä tiedostetaan täälläkin, mut monesti amerikkalaiset sanovat että ei heillä ole aikaa harrastaa, mikä on kyllä ihan tottakin kun koulun ohella monilla on vähintään se yksi työpaikkakin.
- Ovet aukeavat väärään suuntaan! Esimerkiksi julkisten vessojen ovet ovat niin hämärät, koska ne aukeavat sisäänpäin, ei ulospäin.
- On olemassa drive thru pankkiautomaatit ja drive thru apteekit....
- On ok juoda joka ruoan kanssa suklaa-, vanilja-, mansikka-, tai pähkinämaitoa. Olenkin varmaan jo aiemmin kertonut kouluruokailuista, jossa lapset saavat valita aina ruokajuomaksi tavallisen maidon tai suklaamaidon.
- Peanut butter eli pähkinävoi. Sitä on tungettu joka paikkaan ja kaupasta löytyy varmaan 10 eri peanut butter merkkiä ja laatua. Kaikista suklaista, kekseistä ja jäätelöistäkin on aina peanut butter versio. No, tämä ei kyllä mua häiritse koska tykkään peanut butterista :D
- Täällä ei ole irtokarkkeja! Tai on, mutta hyvin vähän ja pahoja (varman joku Haribo (?) on ainut merkki mikä myy irtokarkkeja, en ole edes perehtynyt koska näyttävät niin huonoilta), mutta suklaata kyllä löytyy niidenkin edestä!
- Kokolattiamatot, kengät jalassa sisällä, ilmastointi...
- Amerikan omat ihanat mittayksiköt ja Fahrenheitit! Täytyy olla niin erilainen ;)
- Aina kun amerikkalaiset menevät ravintolaan syömään, ne ottavat lautaselle jäävät ruoantähteet kotiin mukaan! Tarjoilija tuo aina boxin mihin loput ruoat ladotaan, vaikka siihen lautaselle jäisi ihan vähänkin vaan ruokaa. (Sitten ne tuo ne kotiin ja ne ei ikinä syö niitä ja jääkaapissa voi olla viisikin semmoista boxia kerralla... ) Nooo joo, onhan täällä silti annoskootkin paljon isompia kun meillä!
- Amerikkalaiset myös hakevat ruokaa ravintolasta mukaan kotiin paljon enemmän kuin me eli eivät syö siis itse ravintolassa. Jopa hienoilla ravintoloilla on yleensä olemassa "Pick Up" -piste ja jopa erillinen sisäänkäynti, josta haetaan tilatut ruoat mukaan! 
- Ikärajat. 16-vuotias saa ajaa autoa, mutta alle 21-vuotias ei saa juoda alkoholia tai käydä baarissa vähän tanssimassa. Yllättävän monet muuten myös kertovat maistaneensa sitä alkoholia ihan oikeasti ensimmäisen kerran vasta 21-vuotiaana. Ihan totta! Baareista nyt puhumattakaan, koska alle 21-vuotiaat eivät sinne vain pääse.
- Myös baarikulttuuri on aika erilainen kuim meillä. Ensinnäkin sinne mennään autolla (koska ei sinne muuten pääsisi mitenkään näiden matkojen takaa :D), ja sinne mennään myös paljon aikasemmin ja lähdetään aikaisemmin pois, koska normaali baarien sulkemisaika on noin kahdelta yöllä.
- JA: amerikkalaisia nuoria oikeasti pidetään lapsina täysi-ikäisyyteen asti ja niitä jopa kutsutaan sanalla "lapsi" tuohon 21-ikävuoteen asti. Mäkin olen täällä yksi "college kideistä" vaan.
- Kaikilla ei ole iPhoneja vaikka niin ehkä luulisi! No kyllä monella toki on koska kaikki haluaa kannattaa Applea, mutta sillä on yllättävän vähän merkitystä mikä puhelin sinulla on. (ainoastaan yhden Nokian Lumiankin olen silti vain kavereillani nähnyt eli Nokia ei ainakaan ole kovin yleinen tällä mantereella :D) Siitä huolimatta puhelimen käyttö on kyllä hullumpaa kuin jopa meillä Suomessa. Puhelin on oltava kokoajan lähettyvillä ja kädessä. Jos tuntuu että Suomessa nuoret näpyttelee kokoajan puhelinta niin huh, täällä se on kyllä vielä näkyvämpää (se puhelin on kädessä lähes kokoajan jopa sitä autoakin ajaessa, ei muuten paljoa välitetä! joka onkin aika karmeeta).

Hmm..mitäs vielä! No, nämä nyt ensimmäisenä tulee mieleen kun miettii kaikkia hauskoja kokemuksia täällä.

Mutta, kuten jo aikaisemmin todettu, on täällä paljon ihania ja hyviäkin asioita ja asioita joita toivoisi meillä Suomessakin olevan. Jokaisessa asiassa on aina hyvät ja huonot puolensa, niin myös näissä edellä mainituissa!

PS. Te rakkaat lukijat, tuleeko teille mieleen Amerikkaan liittyviä kysymyksiä tai asioita joita vielä voisin selvittää täällä? Reilu pari viikkoa aikaa, nyt jos koskaan on tilaisuus saada selville jotain mitä olet aina halunnut tietää Amerikasta! :D Laita viestiä niin minä kyllä selvitän! 

Hauskaa viikonloppua kaikille!

PPS. Olin eilen katsomassa uusimman Spider-Man elokuvan, The Amazing Spider-Man 2 joka oli muuten aikas hyvä! Se oli aika surullinen, mutta silti tosi söpö. Vaikka en kauheasti toimintaelokuvista välitä, niin tämä oli yllättävän hyvä ja jaksoi katsoa loppuun asti vaikka olikin aika pitkä (2,5h). Elokuva esitettiin Union Stationilla eli rautatieasemalla, mistä en kyllä tiennyt löytyvän elokuvateatteria. Ja oli muuten isoin screeni mitä olen ikinä nähnyt, vou! Ovelta saatiin Laurenin ja Michellen kanssa hauskat spider man -maskit, jonka taakse oli hyvä piiloutua kun tuli jännä kohta. Haha!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti