perjantai 14. maaliskuuta 2014

Huikea kouluvierailu! Ja kulttuuria! :)


Pääsin viime viikolla vierailemaan yhdessä koulussa, jossa en ollut vielä aikaisemmin käynyt. Ja se koulu oli kuin toisesta maailmasta! Odotin innolla vierailua, koska olin nähnyt koulun vain ulkoapäin, ja kampus näytti todella suurelta ja upealta. Sitä se kyllä olikin. Syy tähän oli se, että kyseessä oli private school eli yksityiskoulu. Sain kyydin kouluun eräältä kaverilta ja hän sanoi minulle jo matkalla, että tulet kyllä huomaamaan että on vähän erilainen koulu kun ne aikaisemmat missä olet vieraillut. Tämä poika oli sattumalta vielä itse käynyt muutaman vuoden kyseistä koulua..."You know, it's rich kids school" kuten hän totesi. Koulussa oli yli tuhat oppilasta. Tuona päivänä seurasin pelkästään liikuntatunteja, mutta vähän ehdin nähdä myös muita luokkia. Jokaisella oppilaalla oli tietysti oma iPad. Koulu tarjosi minulle lounaan, joka oli aiemmista kokemuksistani TÄYSIN poikkeava: ruokalasta löytyi niin salaattibaari, keittotarjoilu, kolmea erilaista lämmintä ruokaa, silti tosin niiden lisäksi myös perus burger/sandwich tarjoilu ja vielä jälkiruokapöytä. Eli kyllä löytyi tavaraa, josta valita. Ja oli muuten hyvää. Jokainen oppilas sai lounaan. Koulussa panostettiin ennennäkemättömällä tavalla liikuntaan. Oppilailla oli viisi kertaa viikossa liikuntaa. Siihen päälle vielä suurin osa (lähes kaikki) kuului johonkin koulun urheilujoukkueeseen, joka harjoittelee koulun jälkeen 4-5 kertaa viikossa. Liikunnanopettaja oli tehnyt minulle pienen kansion valmiiksi, jossa oli liikunnan opetussuunnitelma ja koko vuoden ohjelma. Liikuntatunnit, jotka hän piti, olivat aivan samalla tasolla meidän suomalaisen koulun liikuntatuntien kanssa - ellei osittain jopa parempia. Ja kaiken huippu: iPadien lisäksi jokaisella oppilaalla oli Polarin (suomalaiset!) sykemittarit. Jep!

Olen tainnut aikaisemmin vähän liian kovalla kädellä arvostella koulukokemuksiani tässä maassa. Mutta siinä se juttu onkin: kun nämä erot ovat niin suuret. Olen todella nähnyt kouluja nyt kahdesta täysin eri ääripäästä. Tottakai tämä liikunnanopettaja antoi minulle curriculumit ja muut (yllätyin toden teolla hänen ojentaessaan minulle minua varten tekemänsä kansion). Silloin on helppo antaa, kun sellaiset on olemassa. Aikaisemmat viisi koulua jossa vierailin, eivät moisia omistaneet, joten mitäpä niistä edes mainitsemaan. Tässä koulussa vanhemmat maksavat, ja rahalla saa. Toki se, että koululta löytyy liikunnan opetussuunnitelma johtuu myös siitä, että koulu panostaa liikuntaan ja opettajat panostavat opetukseen. Mutta huhhuh! Tuo kokemus oli antoisa, ja menen sinne kyllä vielä uudestaan. 

Muuten onkin viime päivät mennyt aika paljolti midterm kokeiden ja papereiden kanssa painiskellessa. Tietokoneeni teki oharit taas eilen, kun meni päivittämään viruksentorjuntaohjelman lupaa kysymättä! (taisi se kysyä luvan mutta hätäisesti klikkasin OK - ja nettiyhteys katkesi kuin salama kirkkaalta taivaalta) Mun tietokoneen viruksentorjuntaohjelma kun ei anna kampuksen langattoman netin yhdistää ollenkaan. Syksyllä asia fiksattiin koulun tietokone helpin kanssa, ja sen jälkeen mun on pitänyt varoa käynnistämästä koko ohjelmaa, mutta nyt se meni ja asenteli itse itsensä uudelleen. Piti sitten taas kävellä computer centeriin. Note to self: vaihtoon lähtiessä älä asenna tietokoneeseesi viruksentorjuntaohjelmaa, jonka saa ainoastaan suomen kielelle! Vaikka muuten tämä englanti ehkä sujuukin jo paremmin, ei ollut ihan helpoin asia kääntää viruksentorjuntaohjelman sanastoa amerikkalaiselle suomesta englanniksi. No mutta probelm solved ja netti pelaa taas :)

On muuten huikea se suomalaisen "kielitytön" Sara Maria Forsbergin video! Ihmiset täällä asti linkittää sitä Facebookkiin. Viime viikolla meidän vastapäätä olevassa asuntolassa French Club eli koulun ranskalaisclubi järjesti Mardi Gras crepes -illan, eli syötiin crepejä ja hengailtiin asuntolan yhteisötiloissa. En tuntenut ketään entuudestaan (paitsi Alinan jonka kanssa sinne menin), koska no, en nyt ehkä ole jäsen koulun French Clubissa, mutta kuitenkin jopa KAKSI ihmistä keneen tuona iltana tutustuin sanoi heti kun mainitsin että olen Suomesta, että hei "mä just näin sen suomalaisen tytön kielivideon - ihan huikea!!" haha. Siinä on talenttia! Niin hyvää julkisuutta myös Suomelle!

Meillä on täällä alkamassa oikein kulttuurin täyteinen viikonloppu! Tänään illalla yliopiston International students ambassadors järjestää yliopistolla Culture Night tapahtuman, ja huomenna me järjestetään oma culture night meidän asunnossa! :) Ollaan kutsuttu kaverit tänne ja jokainen valmistaa yhden valitsemansa ruokalajin ja syödään iso illallinen yhdessä!

Nyt kiirehdin Keiaran kanssa koululle, joten hyvää viikonloppua kaikille! Ja ainiin! Tuli vihdoin ja viimein buukattua lento takaisin Suomeen! Toukokuun lopulla nähdään kaverit!! :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti