tiistai 4. maaliskuuta 2014

Maa-lis-kuu! Margi Gras, St Patrick's Day, Midterms...Spring Break!


Helsingin Sanomissa oli alkuviikosta hyvä artikkeli "New Yorkin huonoimmassa koulussa ei ollut opetusta". Tässä linkki artikkeliin. (toivottavasti toimii!) Artikkeli kertoo New Yorkilaisesta koulusta, jossa ei tosiaan ollut opetusta. "Lap­sil­la ei ol­lut kun­non kir­jo­ja ei­kä ope­tus­ta. Sen si­jaan op­pi­laat sa­noi­vat kat­so­van­sa jo­ka päi­vä elo­ku­via. Reh­to­ri Marcella Sills ta­pa­si tul­la kou­luun vas­ta yh­del­tä­tois­ta, jos sil­loin­kaan. Hän sai lai­min­lyö­mäs­tään työs­tä 7 700 eu­ron kuu­kau­si­palk­kaa, pu­keu­tui turk­kiin ja ajoi pu­nais­ta BMW:tä." Huhhuh. Mutta täällä kun on nyt kouluja nähnyt, niin pakko sanoa että en epäile hetkeäkään etteikö tuo olisi ihan täyttä totta. Eikä tuo taatusti ole ainut koulu, joka toimii noin, jos täältä niitä ruvettaisiin etsimään.  Tasoerot amerikkalaisten koulujen välillä ovat kerrassaan uskomattomia. On hyviä kouluja, mutta on myös miljoonia huonoja kouluja. Kyllä jotain, ja aika paljonkin tarttis tehdä tämän maan koulutuksen saralla.

Pitää tässä nyt vielä mainita eräästä toisesta artikkelista! Eilen ilmestyneessä Liikunta & Tiede -lehdessä on minun kirjoittama artikkeli. Artikkeli käsittelee myös yhdysvaltalaisia - Kansas Cityn alueen kouluja, mutta pääpaino artikkelissa on kuitenkin koulujen liikunnanopetuksessa. Kirjoitin artikkelin ihan vain omien havaintojeni pohjalta, joita olen täällä näiden seitsemän kuukauden aikana eri kouluissa tehnyt. Minulta kysyttiin tykkäisinkö kirjoittaa moisen jutun, ja niin suurta kunniaa, kuin Liikunta&Tiede lehteen artikkelin kirjoittamista, ei voinut jättää käyttämättä! Tämä blogin kirjottelu ja kaupunkilehti Raumalaiseen kirjoittelu ovat oikein kaivaneet sisäisen pienen kirjoittajan minussa esiin. Kirjoittaminen on ihanaa! Yläasteella kirjoittelin kovasti, mutta lukiossa ja lukion jälkeen se vähän jäi. No mutta, kyllä sitä kai voi hieman olla ylpeäkin saavutuksesta! :) Artikkeli ei valitettavasti ole Liikunta & Tiede lehden nettisivuilla saatavilla, mutta minulta sen kyllä saa ja voinhan minä sen toki tännekin jossain vaiheessa laittaa.

Mutta tosiaan, niin se aika kuluu. Kuukausi vaihtui maaliskuuhun. Maaliskuuhun! En voi ymmärtää. Muistan, miten vielä vähän aika sitten maaliskuu tuntui niiiiin kaukaiselta.. Huhti- ja toukokuusta puhumattakaan, jotka nekin on aivan nurkan takana. Huh! Se tarkoittaa sitä, että vaihtovuotta on jäljellä enää kaksi ja puoli kuukautta. Oivoi, tuo ajatus tuntuu niin oudolta!

Maaliskuu saapui Kansas Cityyn sankan lumisateen ja -20 asteen saattelemana. Heh! Tuolla hangessa tarvottiin lauantai-iltana ja mietittiin, että eeei, ei nyt voi olla maaliskuu...  Mutta niin se vain on. Maaliskuu tuo kyllä mukanaan kaikkea hauskaa. Tänään tiistaina Yhdysvalloissa ja muualla maailmassa juhlitaan Mardi Gras karnevaalia. Mardi Grasia vietetään siis päivää ennen tuhkakeskiviikkoa. Täällä Kansas Cityssä Mardi Grasin juhlinta ei nyt niin suurta ole, suurin Mardi Gras karnevaali Yhdysvalloissa on New Orleansin kaupungissa. Täällä oli Mardi Gras juhlat lauantaina Power&light alueen baareissa ja yökerhoissa, ja samoin tänään tiistaina virallisena Mardi Gras päivänä. Siellä Suomessakin on laskiainen (vähän tekis mieli hernekeittoa...mmm)! Tästä tiistaista käytetään myös täällä nimitystä National Pancake Day, mutta tunnetumpi "laskiaisen" juhlimismuoto on siis tuo Mardi Gras.

Sunnuntaipäivän maisemia kampuksella! Lunta vain tuli ja tuli, kaikki odotettiin Snow dayta maanantaille, mut vähän turhan aikaisin loppui lumisade jotta oltais saatu vapaapäivä ;) Hehe! No, nyt tänään tiistaina puolet tuostakin on jo sulanut koska ollaan taas plussan puolella..

Voih, miten synkän näköistä :D Tämä kuva on "meidän ulko-ovelta", meidän asunto kun on ihan parkkitasanteelle vievän oven vieressä, ja tätä parkkitasannetta pitkin aina kuljetaan sisään ja ulos asuntolaan.


Mardi Grasin jälkeen on maaliskuun puolessa välissä St Patrick's Day eli Pyhän Patrickin päivä. St Patrick's Day on siis Irlannin kansallispäivä. Päivää vietetään 17. maaliskuuta kaikkialla Yhdysvalloissa, myös täällä Kansas Cityssä. Mutta, mitä me tehdään jo nyt tulevana viikonloppuna, lähdetään juhlimaan Fake St Patty's Day:ta! Kansasin osavaltiossa Manhattanin pikkukaupungissa sijaitsee toinen iso yliopisto tällä alueella, Kansas State University. Tuo kaupunki on niin pieni, että siellä ei oikeastaan juuri mitään muuta yliopiston ja opiskelijoiden lisäksi olekaan.  Manhattan on noin kahden tunnin ajomatkan päässä täältä Kansas Citystä. No mutta kuitenkin, Kansas Staten yliopistossa kun sattuu opiskelijoiden Spring Break alkamaan juuri tuona viikonloppuna kun on virallinen St Patrick's Day, ovat opiskelijat kehittäneet oman "Fake St Patty's Dayn" jota juhlitaan nyt tulevana viikonloppuna! :D Fake St Patty's Day kuulosti niin huikealta, että minä ja Emma vastasimme kuorossa että kyllä tullaan, kun meidän kaverit Jessica ja Jamie kysyivät että tykättäiskö lähteä. Jessica on opiskellut K-State Universityssä, ja hänellä asuu yliopiston kampuksella kavereita joiden luokse mennään. Kuulemma on vuoden hauskimmat opiskelijapippalot! Jos tämä vähän korvaisi minun väliin jäävää vappua siellä Suomessa ;) Hehe! Ei vaan, on hurjan hauska päästä näkemään miten päivää juhlitaan.. Unohtamatta myös että St Patrick's Dayna pitää siis pukeutua vihreään!

Tältä Fake St Patty's Day on näyttänyt viime vuonna:


Katsotaan ensi viikolla miltä meidän kuvat näyttävät!


Maaliskuun fiilistelyjen lomassa olen myös yrittänyt ahertaa kouluhommien kanssa. Kyllä huomaa taas, että lukukauden puoliväli lähestyy. Ensi viikolla mulla on kahdet Midterm kokeet ja kaksi palautettavaa esseetä. Lukukauden puoliväli ja lukukauden loppu ovat kyllä huippuja, opettajat jaksavat antaa miljonaa hommaa (plus useimmiten vielä se koe kaupan päälle). No mutta, kun tässä jaksaa kolmisen viikkoa ahkeroida, sitten koittaa meilläkin kauan odotettu Spring Break!

Arvatkaas mitä muuten tein viikonloppuna? Olin katsomassa telinevoimistelua! Paikalliset jumppasirkuskisat olivat saapuneet UMKC:n fitness centeriin! Lasten telinevoimistelukisat siis. Voi että miten hienoa sitä oli katsoa. Aivan huikeeta! Olin aivan haltioissani siellä yleisössä. Olisi pitänyt maksaa, jotta pääsee katsomaan kisoja, mutta mulla sattui kumpanakin päivänä olemaan joku tuttu töissä Fitness centerin tiskillä, joka kuljetti mut kassan ohi katsomoon, hahaa! :)

Oli pakko ottaa vähän kuvia kisoista..

Piti ottaa jopa video yhden tytön huikeasta suorituksesta nojapuilla. Vaikka musta kyllä tuntui että joka ikinen tyttö teki lähes virheettömän sarjan! Oli niin hienoa katsella, tuli ihan mieleen Porin alakoulujen jumppasirkuskisat joissa joskus pienempänä tuli itsekin oltua! Hehe. Harmittaa etten saanut videolle yhdenkään tytön permantosarjaa, sillä ne oli ihan ennennäkemättömiä! Olisittepa nähneet millaisia fliku ja puolivolttisarjoja pienet tytöt siellä vetivät!  Aivan samalla tyylillä kun jotkut olympia-urheilijat! Katselin permantosarjoja lauantaina, mutta kun en tiennyt kisoista ennen fitness centeriin menemistä, ei mulla tietenkään ollut kameraa mukana kun vasta sunnuntaina. Harmi!
Noh, nyt mä jatkan mun projektini parissa. Meidän pitää kehittää jaksosuunnitelma tiettyyn opetettavaan aineeseen, ja tehdä koe jakson lopuksi oppilaille. Sen lisäksi täytyy kirjoittaa kirjoitelma kirjan tekstin pohjalta, miksi mun kokeeni on hyvä ja mitä oppilaiden taitoja se mittaa. Ennen viikonlopun reissua Manhattanille (hehe..Kansasin Manhattanille ;)) täytyy yrittää vielä lukea kokeisiin ja saada valmiiksi mun päiväkirja observoiduista oppitunneista. I will make it ! Bye! :)

1 kommentti:

  1. Hyvää Manhattanin reissua! :D
    Ps. Oi jumppasirkus.. <3
    -ella

    VastaaPoista