perjantai 4. lokakuuta 2013

What does the fox say?

Pakko sanoa, että nautin suuresti päästessäni kokemaan tämän kaltaisen syksyn! Syksyn, jossa lämpömittari näyttää kolmeakymmentä astetta vielä lokakuun alussa. Ja erityisesti syksyn, joka on näin valoisa ja aurinkoinen verrattuna Suomen syksyyn. Minä nautin, paljon enemmän kuin pimeästä ja sateisesta syksystä. Äsken kävin saksalaisen Lürin kanssa nostamassa rahaa pankkiautomaatilta ja todettiin kumpikin, että tähän aurinkoon voisi vain jäädä makaamaan! Normaalisti lämpötila ei silti kuulemma ole näin korkea enää tähän aikaan vuodesta, mutta nauttikaamme siitä silti niin kauan kuin voimme. Ah! Mutta ei, tarkoitukseni ei ole tehdä teitä rakkaat lukijat kateelliseksi, halusin vain kertoa kuinka etuoikeutetulta minusta tuntuu päästä kokemaan hieman erilainen ilmasto.

Tämä viikko on pitkälti mennyt koulutöiden kanssa, lukiessa kokeisiin ja kirjoitellessa erilaisia tehtäviä. Olen ollut nyt myös kahtena päivänä seuraamassa opetusta University Academy nimisessä koulussa. Minulle oli jostain syystä laitettu minua ohjaavaksi opettajaksi lukion matematiikan opettaja eli minun oli siis ajateltu seuraavan hänen tuntejaan kokoajan. Lukion matematiikkaa, haha! No, onneksi en nyt sentään joudu kaikkia tunteja istumaan lukion matikan luokassa, vähän olen päässyt näkemään muutakin ja ensi viikolla vielä enemmän. Lukion tunteja kuitenkin olen tähän asti suurimmaksi osaksi seurannut, joten kaikki kokemukseni pohjautuvat tämän lukion käytäntöihin.

Tämä matematiikan opettaja itsessään oli kuitenkin todella mukava nuori miesopettaja ja ne pari matematiikan tuntia jotka tosiaan seurasin, olivat todella mielenkiintoisia. Aiheet olivat senioreiden eli lukion viimeisen luokan tilastotiede (samoja asioita mitä minä opiskelin OKL:n tilastokurssilla viime vuonna, vähän yksinkertaistettuna kuitenkin?!) sekä algebra. Pakko myöntää, että ihan hirveästi en opetettavasta asiasta ymmärtänyt (laitetaan englannin kielen piikkiin mielummin kuin matemaattisen taitotasoni), mutta opettajalla oli loistava tapa opettaa! Hän liitti jokaisen opetettavan asian arkielämän kertomalla jonkin tarinan ja jopa erään vitsin avulla hän opetti yhden asian. Ja jokainen oppilas kuunteli häntä! Teki kyllä muhun vaikutuksen, tuolla tyylillä minäkin olisin varmasti oppinut istumalla pari tuntia lisää hänen tunneillaan. ;)

No, matikan lisäksi olen päässyt seuraamaan myös lukion englannin, amerikan historian ja euroopan historian, liikunnan ja terveystiedon tunteja sekä vasta pari alakoulun liikunnantuntia. Aloitin siis vähän korkeammalta, lukiosta, mutta ensi viikosta lähtien on tarkoitus että seuraan pelkästään ala- ja yläkoulun tunteja. Mutta en silti sano, etteikö olisi ollut mielenkiintoista seurata noita lukionkin tunteja. Välillä tuntuu kuin olisin itse yksi oppilaista!

Tällä viikolla lukiolaisilla oli Homecoming viikko ja he pukeutuivat joka päivä eri tavalla. Tiistaina heillä oli teemana 90-luku ja kun menin kouluun, minua tuli ensimmäisenä vastaan tyttö jolla oli napaan asti ylettyvät farkut, kirjava collegepaita sekä lippis päässä vinosti ja toisella puolella päätä keikkui ponnari. No, minulle selvisi että hän olikin lukion toinen matematiikan opettaja. Opettajat olivat siis myös täysillä mukana tässä homecoming viikossa ja ruokatunnilla se oli opettaja, joka kuulutti mitä huomisen ohjelmassa on ja miten pukeudutaan! (meillä oppilaat itse ehkä hoitaisivat nämä koulutyön ulkopuoliset jutut..)

Ruokailusta puheenollen nämä kaksi päivää ovat olleet todella mielenkiintoiset, koska minulle tarjottiin ilmainen koulun lounas. JA mitä lounas olikaan.. Ensimmäisellä kerralla se oli vielä ihan OK: kermaperunaa, paksu kinkkusiivu, vähän parsakaalia, ananaspaloja ja vaalea sämpylä. Toisena päivänä kävi jo aika tukalaksi: hampurilainen vai hotdog vai papuja ranskalaisten perunoiden kanssa? Onnekseni älysin katsoa ennen tätä vaikeaa valintaa ruokalistaa, johon oli noiden ruokien lisäksi kirjoitettu "chicken salad". Salaattia, missä! Erilliseltä pöydältä löytyi siis kanasalaatteja n.5 kappaletta ja siihen olin tyytyväinen - salaattia, kanaa, tomaattia, tosin paljon myös juustoraastetta ja valkoinen sämpylä. Mutta camoon! Ja unohdin kertoa vielä, että ennen ruoan valintaa valitaan tietysti ruokajuoma. Ne vaihtoehdot olivat 1% maito ja suklaamaito.

HUH! Eilen meillä oli mun omalla terveystiedon tunnilla juuri aiheena Nutrition eli ravitsemus ja puhuttiin kouluruoasta. Opettaja oli tulostanut viiden eri amerikkalaisen koulun ruokalistat ja pohdittiin mitä hyvää ja mitä huonoa niissä oli. Minun oli aivan pakko viitata ja kertoa, että Suomessa en ole ikinä syönyt koulussa lounaaksi hampurilaista, pizzaa, sandwichia, nugetteja, ranskalaisia tai muuta vastaavaa. Muut kysyivät ihmeissään että "Mitä te sitten syötte??". Heh! Valaisin heitä kotitekoisesta ruoastamme, kuten perunoista ja kalasta tai perunoista ja lihapullista.. "I know. It's Finland." totesi opettaja.

Tuleepa taas pitkää tekstiä. Pitäisi varmaan kirjoitella useammin. Suomessa taitaa soida kovasti norjalaisten tekemä What does the fox say? -laulu? Tiistaina aamulla ensimmäinen tunti jota seurasin oli äidinkielen tunti ja nuori miesopettaja aloitti tunnin soittamalla tuon laulun. Hän oli edellisenä iltana kuulemma löytänyt laulun netistä ja hänen mielestään se oli niin hauska, että päätti aloittaa tuntinsa sillä ja myöhemmin tunnin lopuksi se kuunneltiin vielä uudelleen. Haha! En tosiaan keksinyt tälle blogitekstillekään parempaa otsikkoa. ;)

Nyt lähden Emman ja Andren kanssa Jahdin, saudiarabialaisen pojan luokse ja kokkaamme isolla porukalla dinnerin illaksi! Ah, nam! :) Huomenna lauantaina tapaan aamulla uuden ystäväni Jamien. Vapaaehtoisjärjestön kautta sai jättää hakemuksen jos halusi tutustua johonkin amerikkalaiseen ihmiseen, ja minä tietysti jätin, ja minun ystäväkseni valikoitui tämä Jamie. Huomenna näemme ensimmäistä kertaa.

Sunnuntaina meidän missiona onkin ostaa TV! Päätimme että me halutaan televisio meidän asuntoon koska koemme että me ollaan nyt vähän out maailman menosta ja televisio on hyvä keino täyttää tämä aukko sivistyksessämme! :D

Hyvää viikonloppua! :)

2 kommenttia:

  1. Kaikki kuulostaa niin kivalta! :D Mitä te kokkasitte siel saudiarabialaisen luona? :p
    Ja hei syöks siellä kaikki opettajatki noita hamppareita ym??

    VastaaPoista
  2. Kokkailtiin kana-riisiruokaa :) Taitaa olla niin tyypillistä ruokaa tuolla idän maissa, meidän eilisessä illan vietossa oli ihmisiä Saudi Arabiasta, Thaimaasta, Irakista ja Meksikosta! Eli siis riisiä ja varmaan kolmea erilaista kanaa :D Mutta oli kyllä hyvää, aika mausteista, nam!
    Joo pitkin siitä kirjottaa, koska yksikään opettaja ei koululounasta syönyt. Tuo mun ohjaava opettaja selitti että hän ottaa aina snackseja eli pieniä eväitä kotoa mukaan ja syö niitä (sitä selittäessä hänellä oli kädessä purkki missä oli pähkinöitä ja rusinoita - että en sitten tiedä mikä se kunnon lounas hänellä on vai onko se vain noita pähkinöitä koko päivän). Olin tosiaan ainut "opettaja" syömässä siellä lasten joukossa, mikä oli aika ihme silti koska koulupäivä kuitenkin on todella pitkä ja luulisi aikuisten haluavan "kunnon" ruoan :D kunnon ja kunnon.. Noh! :D

    VastaaPoista