keskiviikko 30. lokakuuta 2013

A little touch of American health care system

Viime torstaina tuli tutustuttua amerikkalaiseen terveydenhuoltojärjestelmään. Kaverini sairastui pahasti viime viikolla, ja torstaina hän oli niin heikossa kunnossa, että meidän oli pakko viedä hänet lääkäriin. (hänellä oli kova vatsakipu ja korkea kuume)

Löydettyämme opiskelijoiden terveydenhuoltoklinikalle, meiltä kysyttiin ensimmäisenä: kuka maksaa hoitosi täällä? Onko sinulla vakuutus? Sen jälkeen meille todettiin, että ei ole vapaita aikoja, vasta huomenna pääsisi lääkärille. Voitteko kuvitella! Sanoin vastaanottohenkilölle, että ettekö näe kuinka kipeä kaverini on, hän tarvitsee lääkäriä NYT!
Meidän mukana ollut amerikkalainen poika totesi päästyämme ulos klinikalta että "Juuri tällainen meidän maamme on! Ensimmäisenä kysytään kuka maksaa!"

No, meidät kyllä ohjattiin walk-in terveysasemalle, jossa kaverini pääsi lääkärin vastaanotolle saman tien. Sen jälkeen piti hakea lääkkeet apteekista, mutta apteekissa sanottiin että menee noin 45 minuuttia, että potilaan tiedot syötetään koneelle. Kaiken huippuna: lääkkeiden piti olla ilmaisia (maksammehan monta sataa dollaria vakuutuksesta, jonka pitäisi kattaa kaikki opiskelijaterveydenhuollon palvelut), mutta apteekkari toteaa että health-insurance kortti ei toimi/ei ole voimassa. Voitte käydä selvittämässä asian, ja tulla takaisin myöhemmin tai maksaa lääkkeet nyt ja saada lääkkeet heti, ja sitten saada rahat takaisin, jos käytte tarkastuttamassa vakuutuksenne kuntoon viikon sisällä. No, lääkkeet eivät olleet kalliita ja tottakai kaverini maksoi niistä, jotta sai aloitettua lääkekuurin samantien.

Kaverini voi nyt hyvin jälleen, onneksi, mutta kyllä jäi tämä asia mietityttämään niin paljon että aion tästä kokemuksesta johonkin vielä kirjoittaa. Suomessa meillä on asiat hyvin: ensin saat apua ja vasta sitten mietitään miten hoidetaan maksaminen. Suomessa sinua autetaan sairaalassa vaikka olisit kotoisin mistä maasta tahansa ja olit sitten rikas tai köyhä, vakuutettu tai vakuuttamaton. HUH!
Kaverini oli siis todella kipeä, ja olin todella huolissani hänestä koko viikonlopun. Onneksi sunnuntaina lääkkeet vihdoin rupesivat tehoavamaan ja kuume laski.

Oli kyllä huonoa tuuria kaiken kaikkiaan matkassa, kun juuri tämä viikonloppu oli Halloween viikonloppu ja tiesin kuinka paljon kaverini oli odottanut sitä, me kaikki olimme odottaneet jo monta viikkoa. Sairastumiselle ei silti mitään voi, ja kyllä kipeänä mielummin on kotona kuin missään juhlissa.

Perjantaina oli siis Laurenin 21-vuotis synttärilounas Dave & Buster's ravintolassa, jossa ensin syötiin ja sitten mentiin pelaamaan hauskoja pelejä! Loppuillasta käväistiin vielä casinollakin, taitaa olla aika suosittu paikka mennä kun täytetään 21 täällä.
Lauantaina synttärijuhlat jatkuivat Power&Light alueella ja ne olivatkin samalla siis Halloween juhlat. Oli kyllä niin hauska katsella ihmisiä pukeutuneena aivan käsittämättömiin pukuihin! Mekin pukeuduttiin super heroiksi, oli hauska ilta! Laitan kuvia vähän myöhemmin. Tänään illalla meidän koulun business opiskelijat järjestää Halloween juhlat koululla, ja torstaina....saa nähdä, toivottavasti päästään tekemään tai edes katsomaan trick-or-treatingia ovelta ovelle! :D Jännää!
Perjantaina suunnataankin sitten St. Louisiin viikonlopuksi, jee! Kuullaan taas!

Tässä vielä tänään keskiviikkona Uudessa Raumassa julkaistu uusin artikkeli:
http://raumalainen.fi/mielipiteet/kolumnit/kolumni-syksyinen-tervehdys-kansas-citysta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti