keskiviikko 19. helmikuuta 2014

HYVÄ SUOMI!

VOHOU! On se vaan hienoa olla suomalainen! Aamulla kun heräsin sain lukea netistä kuinka Suomi voitti hopeaa naisten parisprintissä, KULTAA miesten parisprintissä ja kaupan päälle vielä päihitti Venäjän jääkiekossa! Niin hienoa! Satuin vielä olemaan kotona kun meidän aikaan päivällä näyttivät nuo hiihdot. Hienoa Suomi! Suomen jääkiekkojoukkueen voitto Venäjästä herätti keskustelua mediassa täälläkin, USA:lle kun tuntuu vieläkin olevan kaikista tärkeintä olla Venäjää parempi.

On ollut muuten hauska kuunnella amerikkalaisia urheiluselostajia, kun selostavat lajeja missä on suomalaisia urheilijoita! :D Miesten viestikisan ratkaisuhetkien jännitys katosi hetkeksi, kun rupesi naurattamaan miten selostaja kertoi  "Jahojaven" hiihtävän maaliin ja ottavan kultaa :D  Myös Kerttu Niskasen nimi lausuttiin hauskasti, "Ketu Niskane".... hehee, kaikki amerikansuomalaiset onkin päivitellyt Facebookissa, että kaivattais kyllä täälläkin Antero Mertarantaa selostamaan!

Ollaan muuten koulussa juuri puhuttu paljon patriotismista eli isänmaallisuudesta ja kuinka se on Amerikassa niin suurta. Liput liehuu yötä päivää ihmisten ovenpielissä eikä keskusteluissa yleensä jää epäselväksi mikä maa on amerikkalaisten mielestä maailman paras maa. Meidän suomalaisten isänmaallisuus tulee pitkälti esiin esim. juuri urheilussa. Me ollaan ihana pieni maa, ja kun me saadaan kultaa tai hopeaa, koko kansa riemuitsee. Hyvänä esimerkkinä taas tuo Facebook joka tänään täyttyi kymmenistä "hienoa Suomi!" -viesteistä. Toisaalta, amerikkalaisnuoret eivät kuitenkaan riemuinneet heidän kahdennestakymmenennestä mitalistaan Facebookissa. Eivät edes siitä ensimmäisestä. Ehkä siksi, että he tietävät jo valmiiksi "olevansa parhaita"? Tai mikä ehkä vielä ennemmin on syynä, on se, että nämä amerikkalaisnuoret eivät vain seuraa Olympialaisia. (Kurja tosiasia monesti on, että amerikkalaisnuoret eivät juuri ole perillä muun maailman tapahtumista. Tähän kyllä vaikuttaa sekin, että uutiset ja lehdistö täällä keskittyy uutisoimaan niin kovasti oman maan asioista, eikä ulkomaailmasta juuri välitetä.)

Opin eilen taas jotain uutta. En mitenkään iloisen asian, mutta asian, josta en ole ennen kuullut. Asian nimeltä Amber Alert. Amber Alert on Yhdysvalloissa kehitetty hälytysjärjestelmä lasten kaappausten ja katoamisten varalle. Tämä selvisi minulle eilen, kun oltiin ravintolassa illalla syömässä Keiaran synttäreiden kunniaksi, ja brasilialaistytöt joilla on iPhone, saivat kaikki puhelimeensa Amber Alert:in Kansas Cityn lähellä Springfieldissä kaapatusta pikkutytöstä. Vanhempi mies oli kaapannut pikkutytön autoonsa. Kun poliisi on ensin varmistanut, että kyseessä on lapsen kaappaus tai katoaminen, lähettää Amber Alert -järjestelmä hälytyksen eli etsintäkuulutuksen alueen televisioihin, radioon, matkapuhelimiin sekä valtateiden valotauluihin. Tyttöjen puhelimiin tulleessa ilmoituksessa siis luki mitä on tapahtunut, millaisella autolla mies liikkuu, ja ilmoitus käskee ihmisiä tarkkailemaan ympäristöään ja ilmoittamaan poliisille jos näkevät kyseisen kulkuneuvon. Mielestäni aika hieno systeemi maassa, jossa tällaisia tapauksia sattuu surullisen usein. Netistä löysin myös tietoa, että järjestelmän on tutkitusti todettu nopeuttavan syyllisten kiinnijäämistä. Ja yllätyksekseni löysin myös tietoa, että se on käytössä 11 EU-maassakin, mutta ei kylläkään Suomessa. Täytyy toivoa, että pieni 10-vuotias Hailey löytyy.

Tämän viikon maanantaina eli 17. helmikuuta USA vietti Presidentin päivää, President's Dayta. Tai vielä virallisemmin: Washington's Birthdayta, jolla kunnioitetaan Yhdysvaltain ensimmäistä presidenttiä George Washingtonia. (Hmm, piti oikein Wikipediasta tarkistaa päivän oikea nimi, mutta päivästä ilmeisesti käytetään jopa kolmea eri nimeä, koska osa osavaltioista juhlistaa sitä myös Lincoln's Birthdayna, ota nyt siitä sitten selvää mikä tuo päivä on! :D hehe, no mutta President's Dayna kaikki siitä puhuvat.) Päivä ei kuitenkaan ole kansallinen vapaapäivä, vaan osavaltiot saavat itse päättää mitä tekevät. Osassa valtioita se on vapaapäivä, mutta esim. Missourissa ei. Meillä se oli normaali koulupäivä kuten suuressa osassa muitakin yliopistoja, mutta myös täällä esimerkiksi alakouluissa ja lukioissa päivä oli vapaapäivä.

Meillä on täällä ihan kevätfiilis! Aikainen kevät saapui (hetkellisesti) Kansas Cityyn ja saatiin tällä viikolla kaivaa kevättakit esiin. Eilen oli nimittäin hurjat 20 astetta lämmintä. Brasilialaiset olivat onnensa kukkuloilla..Kuten Jessica sanoi "Tämä on meidän talvi, eikä hitsi vie mikään -20 astetta!!" :D Mun piti puolestaan todeta, että mulle tämä on jo kuin kesä! ;) Mutta ei vielä innostuta, ensi viikolla taas kylmenee.

Nyt yritän mennä unten maille mikäli kämppäkaverini sen sallii.. Heh, kuuntelen tahtomattani hänen kiivasta keskusteluaan puhelimessa poikaystävänsä kanssa (kyseessä ei ole Emma eikä Jessica, vaan tämä neljäs girl). On olemassa hiljaisia ihmisiä ja sitten on olemassa äänekkäitä ihmisiä. Ja sitten on olemassa... mun kämppäkaveri ja hänen kaverinsa! :D Hyvänä esimerkkinä viime sunnuntai, kun hän saapui kavereidensa kanssa tänne meidän asuntoon kello kolme iltapäivällä ja rauha laskeutui kämppään vasta puoliltaöin. Emman kaverit todisti metelin Skypen välityksellä jopa Ranskassa asti. Heh, ei heidän touhua voi oikein edes sanoin kuvailla... välillä kyllä vähän naurattaa, mutta useimmiten tekee mieli laittaa korvatulpat korville Noh, näin meillä aina silloin tällöin. ;) Hyvää viikonloppua kaikille!

Klo 22:00.. Juuri kun ehdin julkaisemaan tämän tekstin, näin televisiossa uutiset. Springfieldissä kaapattu 10-vuotias Hailey oli löydetty kuolleena. Mies, joka lapsen kaappasi ja tappoi, oli ALAKOULUN urheilujoukkueen valmentaja. HULLU, HULLU MAAILMA !!! :( Ei vaan voi käsittää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti