tiistai 11. helmikuuta 2014

Suomalaisen saunan häväistys

Tulin juuri uimasta. Ja Saunasta. Kyllä, koulun fitness centerissä on sauna. Sauna ja sen lisäksi vielä Steam Room eli höyrysauna. Flunssasta tervehdyttyäni päätin käydä pitkästä aikaa uimassa, ja samalla päätin, että nyt vihdoin ja viimein rohkenen kokeilemaan myös saunaa. No, se olikin varsin... amerikkalainen saunomiskokemus.

Ulkoapäin sauna näyttää lähes samalta kuin suomalainen sauna. Puiset lauteet ja keskellä kiuas. Tässä saunassa tosin on isot seinän korkuiset lasi-ikkunat uima-altaalle päin, mutta muuten sauna on sisältä aivan samanlainen. Saunan ovessa on lappu saunan säännöistä. Sääntöihin kuuluvat mm. oikeanlaisten vaatteiden pitäminen saunassa. Oikeanlaiseksi vaatetukseksi luetellaan uima-asu tai mikä tahansa muu vaate, ei siis hyvänen aika ilman vaatteita. Sauna on myös unisex-sauna eli miehet ja naiset saunovat samassa. Saunaan ei myöskään saa mennä sairaana. Veden heittäminen kiukaalle voi aiheuttaa vaaratilanteen, joten se on ehdottomasti kiellettyä. Ja säännöt kertovat myös, että päivässä ei saisi saunoa kuin korkeintaan 15 minuuttia! Jos saunoo liikaa, se voi olla vaikka hengelle vaarallista. Me suomalaiset siis kirjaimellisesti rikomme lähes jokaista näistä säännöistä saunoessamme. Heheh... kyllä vähän huvitti kun lueskelin niitä! :D 

No, säännöt opeteltuani uskaltauduin sitten sisälle (ja joo, tiesin kyllä etukäteen että siellä saunotaan uimapuku päällä, en siis nolannut itseäni ilmestymällä ovelle ilman vaatteita.... hehe) Päätin siis aloittaa tästä perinteisestä saunasta. Joka ei kuitenkaan ihan niin perinteinen ollutkaan. Lauteilla istui kolme tyttöä jumppavaatteet päällä venyttelemässä. En oikein ottanut selvää tekivätkö he alku- vai loppuverryttelyä salitreenille, mutta jompi kumpi oli selvästi menossa. Lattialla pyyheliinan päällä ryki hieman iäkkäämpi mies kovaa tahtia vatsalihasliikkeitä. Kahdesta lauteesta ylimmällä istui kaksi intialaista poikaa kutakuinkin normaalisti saunomassa ja minä puikkelehdin heidän viereen istumaan. Hetken päästä viereen istahti amerikkalaispoika, joka samalla näppäili iPhoneaan ja kuunteli musiikkia kuulokkeista. Huomasin myös yhden tytöistä näppäilevän tekstiviestiä älypuhelimellaan, ihan noin niinkun normaalisti. Lämpömittari seinässä näytti 120 F eli noin 48 celciusastetta. Hehe :D Jopa minä, joka en viihdy liian kuumissa löylyissä, olisin kaivannut lisää lämpöä. Kovasti yritin katseellani etsiä vesiampäriä ja kauhaa, jolla vähän heittää löylyä, mutta eihän siellä sellaista ollut. Löylyä heittämällä olisin kyllä saanut varmaan saunoa yksin. 

Saunan jälkeen piti vielä kokeilla Steam Roomia, joka oli kyllä ihan hauska mentholin tuoksuisella höyryllä varustettuna. Steam Roomissa oli jostain syystä myös suihku. Lämpömittaria ei  ollut näkyvillä, mutta  asteet oli varmaan aika samoissa saunan kanssa.

Noh, sauna kuin sauna, kyllä siitä kiva olo tuli! Oli kuitenkin aivan pakko tulla tänne jakamaan saunakokemukseni, joka minua kyllä suomalaisena hieman järkytti. Meille sauna on kuin pyhä paikka! Ei siellä reenata tai istuta jumppavaatteet päällä hitto vie. Ehkä mekin silti voitais kehittää tuollaisia matalalämpöisiä saunoja kuntosalien alkulämmittelyhuoneiksi? Laiskan miehen (tai naisen) alkulämpö. Kyllä siellä kivasti tulee koko kroppa lämpimäksi - eikä tarvi itse tehdä mitään! Ja ei muuta kun reenaamaan! :D Hehehehe.......... I miss finnish sauna! Especially now when it's so cold here! (colder than in Finland.. yksi mun opettajista tänään totesikin mulle, että sä taidat olla ainut tässä luokassa ketä on hyvin tottunut näihin keleihin! heh)

1 kommentti:

  1. Haha! Olipa taas hauskan kuulosta, kyllä ne jenkit näköjään osaa :D
    T. Johis

    VastaaPoista